A Pizza

Pizza

Már az ókori etruszkok is készítettek lapos, vékony, kerek kenyereket. A reneszánsz idején a pizza volt a "szegények tányérja", amelyet az étkezés végén elfogyasztottak. Margherita di Savoia királynő nevéhez kötődik a pizza történetének következő fejezete. A királynénak 1899-es nápolyi nyaralása alkalmával Raffaele Esposito, híres nápolyi pizzakészítő 3 féle pizzát sütött – a hölgynek leginkább ízlő ma a Pizza Margherita nevet viseli.

Ahány ház, annyiféle pizza. Egyes helyeken a vastagtésztás változat a kedveltebb, míg más helyeken a vékony tésztából készült változatot illetik a "valódi pizza" névvel. Egy valami azonban állandó: a színek. A pizza olyan, mint az olasz trikolor: a piros paradicsom, a fehér mozzarella és a zöld bazsalikom adják eme híres étek jól ismert színeit. Ahogy nálunk is.

A titok a fafűtéses kemencében rejlik, amelyet 400 fokra kell hevíteni. A teljesen száraz bükkfadaraboknak legalább ötven centiméter hosszúnak és minimum 5-6 centiméter vastagnak kell lenniük. A pizza ugyanis egyenletes hőt kíván, a kályha előmelegítése több mint fél óráig tart. A pizzát forgatás közben ugyanazon a helyen kell tartani, ahová eredetelieg tették, máskülönben leég. A szabályok szerint alkotott "mű” akkor tökéletes, ha középen vékony, a szélein pedig vastagabb, és ropogós.

Kényeztesse magát Pécsett egyedülálló, fa tüzelésű kemencében sütött ínycsiklandó pizzáinkkal!